collalloc-banner-01.gif


Fitness club Hanky Kynychové Hejbej se TV Břišní pekáč s Hankou Kynychovou Nadační fond Hanky Kynychové - kynychova-nadace.cz E-shop kynychova-shop.cz

Blahodárná vláknina

Blahodárná vlákninaProč ji mít v jídleníčku?
Často se ptáte, proč je vláknina pro naše tělo tak důležitá. Zastávám názor, že je nepostradatelná. Vláknina je směs nestravitelných sacharidů vyskytujících se zejména v obilovinách, cereáliích, ovoci a zelenině, které procházejí žaludkem a střevy v nezměněné podobě. Podle rozpustnosti vlákniny ve vodě ji dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Příjem obou typů vlákniny potravou je pro naše zdraví nezbytný. Nerozpustná vláknina je hrubá hmota, která se sice ve vodě nerozpouští, ovšem dokáže vodu velmi dobře vstřebávat. Patří sem celulóza obsažená ve slupkách obilných zrn, ovoci, zelenině, nebo lignin obsažený v houbách. Dobrými zdroji jsou zejména celozrnné pečivo, semínka, ořechy, pšeničné, rýžové a kukuřičné otruby nebo neloupaná rýže.


Naproti tomu rozpustná vláknina se rozpouští působením bakterií v tlustém střevě a také velmi dobře váže vodu. Rozpustnou vlákninou je např. hemicelulóza ze slupky obilných zrn či pektin obsažený v dužině jablíček, hrušek a v luštěninách - fazole, hrášek. Dalšími dobrými zdroji rozpustné vlákniny je také ječmen, psyllium (semínka jitrocele blešníkového) či sojové produkty.

Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 20-30 gramů vlákniny denně. Většina lidí dnes bohužel konzumuje denně pouze poloviční množství což následně vede ke vzniku cukrovky, srdečních chorob, zažívacích problémů, hemeroidů a zejména rakoviny tlustého střeva. Česká republika se bohužel „pyšní" evropským prvenstvím v množství lidí, kteří ročně touto chorobou onemocní. A přitom by pomohlo pouze přidat do jídelníčku více celozrnných výrobků, salátů a ovoce! Je velmi nepravděpodobné, že přijímáte nadměrné množství vlákniny. Pakliže se tak stane, může se snížit absorpce některých vitaminů a minerálů, zejména vápníku a železa a může se snížit účinnost některých léků. Jednoduchým řešením je konzumace léků a vlákniny s několikahodinovým odstupem. Nadměrný či nárazový příjem vlákniny může vyvolat nadýmání a bolesti v břiše, zejména jde-li o vlákninu z luštěnin.

Jak vláknina prospívá našemu zdraví?
snížení hladiny cholesterolu
prevence rakoviny střev
zmírnění projevů hemeroidů
při střevních obtížích - zmírňuje zácpu
lidé, kteří mají odstraněný žlučník, trpí zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva - pro ně je vláknina velmi důležitou ochranou střev!
Několik tipů jak zvýšit množství vlákniny ve svém jídelníčku:
Naučte se namísto bílého chleba a rohlíků raději sáhnout po vícezrnném nebo celozrnném pečivu. Již 4 plátky celozrnného slunečnicového chlebu Vám zajistí potřebnou denní dávku vlákniny.
Začněte den s obilninami - miska ovesných vloček s kusem ovoce a lžičkou semínek či ořechů Vás zasytí na celé dopoledne. A pokud ještě přidáte lžíci otrub či nebo mletého lněného semínka, určitě bude Váš trávicí trakt spokojenější a zdravější.
Místo loupané bílé rýže si dopřejte rýži neloupanou - bílá rýže přišla o všechnu vlákninu při loupání.
Součást každého jídla by měla být zelenina. Ať už syrová nebo připravená na páře či v troubě.
Na svačinku či večer u televize si raději nakrájejte jablko místo oblíbených chipsů či křupek.
Zeleninu raději než vařením připravte na páře, zůstane tak křupavější, zdravější a určitě si i víc pochutnáte. V takto připravené zelenině se zachovají vitamíny a antioxidanty a také se zlepší jejich využití v organismu.
Zkuste zase pokrm našich babiček - brambory vařené i snězené se šlupičkou!
A na závěr ještě důležitá poznámka - zařazujte vlákninu do jídelníčku postupně a společně s ní zvyšte i množství přijatých tekutin. Vláknina totiž vodu vstřebává a tělo by ji potom mohlo postrádat jinde!

Vaše Hanka



Blahodárná vláknina
 
Fitness club Hanky Kynychové Hejbej se TV Břišní pekáč s Hankou Kynychovou Nadační fond Hanky Kynychové - kynychova-nadace.cz E-shop kynychova-shop.cz