collalloc-banner-01.gif


Fitness club Hanky Kynychové Hejbej se TV Břišní pekáč s Hankou Kynychovou Nadační fond Hanky Kynychové - kynychova-nadace.cz E-shop kynychova-shop.cz

Bylinky nejen pro maminky

Bylinky nejen pro maminkyVšichni víme, že je Hanka maminkou třech dětí. Bohužel dvě z nich trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, který se nachází v jinak velmi prospěšných a zdravích obilovinách. Ne všechny obiloviny obsahují lepek. Máme i tzv. bezlepkové obiloviny jakou jsou jáhly - proso, rýže, pohanka. Práce s nimi není složitá, ponejvíce vaříte klasicky do změknutí. Ovšem, horší a náročnější je jejich použití v sypkém stavu v podobě mouky či krupice. Největší problém v jídelníčku bezlepkáře je pečivo. Lze upéct bezlepkovou buchtu či chleba z již připravených směsí, ale bohužel, obsahují vždy dost chemických látek, která pomáhají držet těsto, kypřit těsto, barvit těsto... Prostě, aby bezlepkář nepoznal, že nejí klasický chleba a uspokojil své chuťové buňky. Buď tento fakt přijmete a budete konzumovat tyto napodobeniny, nebo si zvyknete, že pečivo bude ve Vašem jídelníčku minimálně. V dalších kapitolách tohoto seriálu se budeme podrobněji věnovat bezlepkovému pečení ze základních surovin, ne ze směsí. Nyní pro ty, především již dospělé, kteří se rozhodli pečivo vyřadit a budou konzumovat obiloviny ve vařeném stavu.


Hanka nedávno přišla nadčená, jak s svými dětmi byla sbírat bylinky. Dávala nmi ochutnat čerstvý bezový čaj. Velice chválím a opravdu jsem sdílela její nadšení. Proto jsem se rozhodla vylepšit a poradit jejímu jídelníčku v oblasti kořenění a dochucování čerstvými bylinkami. Nyní je nejvhodnější doba.
Spolu si tedy uvaříme velice chutné vegetariánské rizoto s bylinkami a strouhaným tofu. Druhá varinata budou vařené jáhly a bylinková omáčka z mrkve.
Bylinky můžete sbírat na zahrádce, pokud jste byli pilní a na jaře vysadili. Druhá, pro mnohé shůdnější varinta je, že půjdete na farmářský trh a nakoupíte čestvé bylinky. V současné době jsou k dostání :
Petržel obecná (Petrosilinum crispum). Od dob antiky využívána jako léčivo. Již Hippokrat tvrdil, že je velmi důležitým prostředkem k likvidaci kamenů. Celkově má hřejivé a vysušující účinky. Velmi podporuje trívení a vylučování. Kořen a listy pomáhají při revmatismu, zánětech v krku a v měchýři, atd. Silice mají antibakteriální a močopudné účinky. My budeme dělat z kořene omáčku na jáhly (přidáme jeden kořen do mrkvové omáčky). U nati využijeme antibakteriální účinky, ozdobíme s ní pokrm. Na závěr zkonzumujeme a vydezinfikujeme tím dutinu ústní.
Další bylinkou, velmi známou díky italské kuchyni, je bazalka (Ocimum basilikum). Kuchyně využívají několik druhů, které se liší sílou aromatu, barvou a tvarem listů či vzrůstem byliny. Já sma velice ráda kombinuji především barevnost listů. Existuje např. krásná bazalka posvátná s listy do temně fialova či klasická bazalka pravá se zelenými listy. Její sladká vůně připomíná slunce, léto, teplo. V Evropě se objevila v 16. století a stala se symbolem plodnosti a zároveň smrti, používala se k ochraně proti ďáblu. Bazalka prý rostla kolem Ježíšovy hrobky, v Řecku je z ná připravována svěcená voda a v květináčích zdobí oltáře. Pěkné je i kavkazské přísloví: „Kdo bazalku žvýká, žije dlouho."Bazalka je univerzální bylina s mimořádnými účinky proti křečím a bolestem ze šptného trávení a nadýmání, působí také protizánětlivě a mírně antibioticky. Podporuje vykašlávání, práci srdce, uklidňuje srdce a nervy. Pomáhá při nespavosti a kašli, migréně a závratích. Určitě ji znáte z kombinace: rajčátka, mozzarela,olivový olej a balsamikový ocet. Velice chutná je vždy v kombinaci s česnekem. My s ní okořeníme právě naši mrkvovou omáčku. V čerstvé nasekané formě ji použijeme na ozdobení rýže. Pokud máte bazalky dosti na zahrádce, použijte ji na vytvoření chutného oleje. Stačí když listy bazalky naskládáte do sklemice, prosypete solí (doporučuji kamennou a ne mořskou) a zalijete olejem. Listy sice časem zčernají, ale vy získáte vonný olej do salátu. Bazalka je vhodná i pro děti. Někdy je dobré ji přidávat do pokrmů pro lepší trávení, doporučuje se tedy dětem od šesti měsíců. Lze z ní vyrobit i chutnou zmrzlinu v kombinaci s malinami. Dětem přijdě vhod za letních horkých dnů. Neméně známou bylinkou je tymián (Thymus vulgaris) či jeho přibůzná bylinka mateřídouška (Thymus serpyllum). Obě rostlinky patří do stejné rodiny. Jsou to nízké plazivé keříky. U nás má v lidovém léčitelství dlouhou tradici. A všichni záme bíseň K.J.Erbena: „Poznaly dítky matičku po dechu, poznaly ji a plesaly, a prostý kvítek, v němž majíc útěchu mateřídouškou nazvaly."A mám pro Vás pěkný tip na procházku s dětmi na sv. Jana Křtitele, který využijete ke sběru a spojíte s příběhem. Dříve maminka či dítko ušily pytlíček, do kterého na svátek Jana 24.6. nasbíraly mateřídoušku. Ta podporuje klidný spánek. Vypráví se, že pytlíček se dal pod polštář a sloužil unavenému Janu Křtiteli, který putoval kolem. Zastavil se v noci ve stavení k odpočinku. Pytlíček mu přišel vhod a dětem za něj nechal pod polštářem malý dáreček. Stará moudrost našich prababiček říká: „Kořeníčko, koření, od Boha jsi stvořený, tebe nesmí slunce rušit, ty se musíš v stínu sušit a já musím pytel ušít, co v něm budeš zavřený."Mateřídouška projasňuje vědomí a pomáhá změnit k lepšímu naše konzervativní myšlení. Obě bylinky jsou dobré s rajčaty, cuketou, zelím, kukuřicí, houbami, luštěninami. Proto my, až do rizota nastrouháme tofu (což je „tvaroh" ze sójy), okořeníme rýži nasekanou mateřídouškou. Dobře se tyto bylinky kombinují s bazalkou, hřebíčkem, česnekem, bobkovým listem, majoránkou, muškátovým oříškem, dobromyslí, petrželí, saturejkou a rozmarýnem.
Jako poslední do našeho kvarteta uvádím česnek.Česnek kuchyňský je jedním z nejpoužívanějších koření. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Chuť česneku je ostrá a pálivá, a to zejména v syrovém stavu. Česnek se dá úspěšně kombinovat s řadou surovin, hodí se ke všem druhům masa, bramborám, používá se k ochucování oleje, bývá součástí dresingů a olejových marinád. My ho můžeme restovaný přidat do rizota. Rozmačkaný pak dodá voňavou chuť naší mrkvové omáčce.
Bylinky ochutí jakékoli jídlo bohatým čerstvým aroma
Domácí bylinky neobsahují žádnou chemii ani hnojiva
Bylinky pomáhají organismu svými přírodními léčivými účinky
Používání bylinek v jídle podporuje správné zažívání a pomáhá při jeho poruchách
Samotné pěstování a péče o bylinky přináší radost
Doporučená a použitá literatura:
Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, Judita Hofhanzlová
Léčivá síla z klášterní zahrady, Páter Kilián Saun
Bylinky pro děti a maminky, Magdaléna Staňková-Krohnová
Pokud Vás budou zajímat recepty, vyčkejte na sekci „zdravé a chutné vaření."Zde Vás každý týden bude čekat recept na jedno hlavní jídlo a moučník. Průběžně se budou objevovat různé nápoje připravované z vlastních surovin.


Bylinky nejen pro maminky
 
Fitness club Hanky Kynychové Hejbej se TV Břišní pekáč s Hankou Kynychovou Nadační fond Hanky Kynychové - kynychova-nadace.cz E-shop kynychova-shop.cz